Ρομαντική απόδραση

Μια χαλαρωτική ημέρα στη Μονεμβασιά

Μονεμβασιά και περίχωρα: Κάστρο, Γέφυρα, Ξιφιάς, Αγ. Ιωάννης, λιμάνι Γέρακα

Παραλίες: Πορτέλο, Κάκαβος, Αμπελάκια, Καστράκι

Το κύριο αξιοθέατο της περιοχής της Μονεμβασιάς είναι η ίδια η βυζαντινή Καστροπολιτεία, οπότε προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αφιερώσετε τουλάχιστον μια ημέρα για να την εξερευνήσετε και να νιώσετε τη σαγηνευτική της ατμόσφαιρα.

Μόλις διασχίσει κανείς τη γέφυρα, τη Μόνη Έμβαση που έδωσε το όνομά της στην πόλη, και διαβεί την επιβλητική πύλη του Κάστρου νιώθει πραγματικά τον χρόνο να επιβραδύνει και να περνά σε μια άλλη διάσταση. Μπροστά στα μάτια του επισκέπτη ξεδιπλώνεται σιγά σιγά μια αυθεντική μεσαιωνική πολιτεία που σφύζει από ζωή.

Τα αυτοκίνητα και η βουή της καθημερινότητας μένουν οριστικά κλεισμένα έξω από τα τείχη. Εδώ ακούγονται μόνο τα βήματα των διαβατών και των ζώων πάνω στα λιθόστρωτα καλντερίμια και οι σιγανές ομιλίες που αναμιγνύονται με μυρωδιές από μενεξέδες και αγιόκλημα, ενώ τα μάτια δεν χορταίνουν να θαυμάζουν την ομορφιά κτιρίων και τοπίου.

Από την πύλη ξεκινά ο κεντρικός δρόμος, η Μέση Οδός των Βυζαντινών, που διασχίζει την πολιτεία απ’ άκρη σ’ άκρη, και τώρα, όπως και τότε συγκεντρώνει όλα τα καταστήματα και τα εργαστήρια. Κατά μήκος του μπορείτε να περιεργασθείτε τις βιτρίνες με τα ιδιαίτερα καλόγουστα χειροτεχνήματα και τις τοπικές λιχουδιές. Ο δρόμος οδηγεί στην κεντρική πλατεία με το κανόνι, όπου δεσπόζει η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και το τουρκικό τζαμί του 16ου αι. που σήμερα στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασιάς.
Από το «Κανόνι» μπορείτε να κατηφορίσετε προς τα θαλάσσια τείχη, να επισκεφθείτε τη μεγάλη πλατεία - τάπια με την κατάλευκη εκκλησία της Παναγίας Χρυσαφίτισσας του 17ου αι. και τη μοναδική μικρή πηγή της που θεωρείται αγίασμα και, εάν η εποχή το επιτρέπει, να βγείτε από το «Πορτέλο» και να κάνετε το μπάνιο σας κάτω από τα τείχη με θέα ολόκληρη τη μαγευτική πολιτεία.
Στην Κάτω Πόλη αξίζει να περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια και να χαθείτε ανάμεσα σε χαμηλές καμάρες, εντυπωσιακές αψίδες, πύλες και στοές, ολάνθιστα χαλάσματα, κισσούς και βουκαμβίλιες, ιστορικά μνημεία, προμαχώνες, ανάκτορα και σπίτια με οικόσημα που προσδίδουν τη δική τους αίγλη και αφηγούνται παλιές ιστορίες στον πρόθυμο να τις αφουγκραστεί επισκέπτη.

Κατά την περιήγησή σας αξίζουν της προσοχής σας οι εκκλησίες της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (Κρητικιάς), του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παύλου, της Αγίας Άννας, ενώ είναι επιβεβλημένη μια επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μονεμβασίτης ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Σήμερα κείτεται στο κοιμητήριο του βράχου, του «πέτρινου καραβιού» του έξω από τα τείχη του Κάστρου.

Εάν ο χρόνος το επιτρέπει, μην παραλείψετε έναν περίπατο κατά μήκος των θαλασσίων τειχών της Κάτω Πόλης. Θα αποζημιωθείτε από την καταπληκτική θέα της πολιτείας και του βράχου που ξεδιπλώνεται βήμα με το βήμα από τη μία πλευρά και από την άμεση επαφή με το βαθύ γαλάζιο και τη βοή της θάλασσας από την άλλη. Μπορείτε να διασχίσετε και τη μικρή ανατολική πύλη των τειχών και να φθάσετε ως τον φάρο που οδηγούσε τα πλοία στο λιμάνι της πολιτείας.
Ανηφορίζοντας από την κεντρική πλατεία φθάνει κανείς στην Άνω Πόλη, απ’ όπου η θέα προς την Κάτω Πόλη και τη θάλασσα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Το μόνο κτίριο που διατηρείται εδώ είναι η περίτεχνη εκκλησία της Θεοτόκου Οδηγήτριας - Αγίας Σοφίας, του 12ου αι. που στέκει αγέρωχη στην άκρη του γκρεμού.

Εάν σας αιχμαλωτίσει η μεσαιωνική μαγεία του Κάστρου δεν χρειάζεται να βγείτε από την πύλη του, αφού εντός των τειχών θα βρείτε πολλές και εξαιρετικές επιλογές για το φαγητό, τον καφέ και το ποτό σας, ακόμη και τα ψώνια σας. Εάν θέλετε, μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στο Πορτέλο, κάτω από τα τείχη, με θέα ολόκληρη τη μαγευτική πολιτεία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μια χαλαρή βόλτα μέχρι τον οικισμό της Γέφυρας για φρέσκο ψάρι και γλυκά ημέρας, ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του Κάκαβου, δίπλα σε ταβερνάκια και καφετέριες.

Εάν μείνετε περισσότερες μέρες στη Μονεμβασιά και θέλετε να αλλάξετε παραστάσεις χωρίς να απομακρυνθείτε πολύ, μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα και το μπάνιο σας με καλό φαγητό στα ακόλουθα μέρη:
στον Ξιφιά (5 χλμ. νότια από τη Μονεμβασιά), όπου βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες παραλίες και ταβέρνες της περιοχής, ή στον Άγιο Ιωάννη (8 χλμ. βόρεια από τη Μονεμβασιά), μια εξαιρετική επιλογή για ντόπια κρεατικά και τοπικές λιχουδιές κοντά στην ωραία παραλία Καστράκι ή εάν θέλετε να πάτε λίγο μακρύτερα, στο γραφικό λιμανάκι του Γέρακα (20 χλμ. βόρεια από τη Μονεμβασιά), όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά δίπλα στη θάλασσα, ενώ μπορείτε να κάνετε και τη βουτιά σας στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

 



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MonemvasiaTour - 19/04/2024
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~